Tips om inbraken te voorkomen

Een paar jaar geleden werd er in onze wijk veel ingebroken. Gelukkig leek dat in de loop der tijd wel minder te worden en zelf zijn we gelukkig nooit slachtoffer geworden van een inbraak. Dat lijkt me toch heel naar, ik geloof dat ik me niet eens meer veilig zou voelen in mijn eigen huis.
Maar een paar dagen geleden kwam ik terug van een tankbeurt en werd ik opeens staande gehouden door de politie. Ze stonden er met een team en ik vroeg me af wat er aan de hand was. Ik vond het vooral nogal een bizarre tijd en een bijzondere plaats voor een alcoholcontrole of belastingfuik.
Maar dat bleek het ook niet te zijn. Nu het buiten steeds donkerder wordt schijnt er weer een inbraakgolf in de buurt te heersen. Alle auto’s die de wijk in gingen werden staande gehouden om de bewoners erop attent te maken goed op te letten en zoveel mogelijk te doen om inbraken te voorkomen. Daar zit je dan mooi mee, een inbraakgolf, zo dicht bij huis.
Er werd ook een flyer  uitgedeeld met tips om inbraken te voorkomen. En natuurlijk kun je het nooit helemaal uitsluiten, maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om je huis veiliger te maken. Daarom deel ik de tips die we in onze handen kregen graag met jullie. Wie weet heb je er iets aan.

1. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Logisch eigenlijk, goede sloten dus. Op http://www.politiekeurmerk.nl vind je tips.
2. Doe de voor- en achterdeur altijd op slot, ook al ben je maar even weg. Het kost een inbreker maar tien seconden om de deur open te maken met een pasje als je dat niet doet. Draai de sleutel dus minimaal een keer om, en haal ook de sleutel aan de binnenkant uit het slot.
3. Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verstoppen bij je huis. Haal eventueel struiken weg en zorg voor buitenverlichting.
4. Laat geen ladders in de tuin liggen en ook geen andere dingen die een inbreker als opstap kan gebruiken.
5. Hang geen adres aan je sleutelbos. Als je de sleutels verliest kan een oneerlijke vinder binnenkomen.
6. Leg je sleutel ook nooit op een ‘geheime’ plek buiten de deur. Alle plekjes die je kunt bedenken kan een inbreker ook bedenken.
7. Zorg dat spullen van waarde en geld niet zichtbaar zijn vanaf buiten.
8. Overweeg een alarmsysteem, vooral als je afgelegen woont of veel waardevolle spullen bezit.
9. Ben je een paar dagen weg? Vraag dan je buren om de post op te ruimen of zorg ervoor dat de stapel post niet zichtbaar is. Gebruik tijdschakelaars voor lampen.
10. Zeg niet op de voicemail dat je niet thuis bent. En vermeld het ook niet op social media.

Zelf zitten we als ik deze tips bekijk wel goed met de beveiliging van ons huis. Doen jullie bewust iets om inbraken te voorkomen? Of ben je wel eens slachtoffer geworden van een inbraak?

7 gedachtes over “Tips om inbraken te voorkomen

  1. Pfoeh het lijkt me zo verschrikkelijk als er gewoon even iemand in je huis komt en in je spullen zit te sneupen. Bij ons in de wijk wordt ook veel ingebroken. Vorig jaar is er bij twee vriendinnen van mij ingebroken en laatst nog bij M.’s moeder. Zo verschrikkelijk lijkt me dat. Brrr.
    Goede tips trouwens.

    Like

  2. Gelukkig heb ik nog nooit zelf een inbraak tegen gekomen. Het overgrote deel van de dingen die op het lijstje staan, doen we ook. En dat van social media lijkt mij vooral logisch denken 😉

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.