Dat hardlopen hè, doet dat nou ook nog iets met je?

82AReVuo7UkpmQDuCoYafPJ3Ik ben nu een kleine twee maanden bezig met hardlopen. Tijd voor een terugblik, want zit er nou ook vooruitgang in? Gebeurt er ook iets?
Ik maak nog steeds gebruik van de lesjes van Evy en op dit moment zit ik in week twee. Huh, week twee, je bent toch al bijna twee maanden bezig? Klopt, maar dat kan ik uitleggen. Mijn conditie tijdens het hardlopen was eigenlijk om te janken. Niet gek misschien, het was zo’n tien jaar geleden dat ik voor het laatst echt hardgelopen had. Binnen een halve minuut had ik mijn tong op mijn schoenen hangen. Wie de lesjes van Evy kent weet, het begint met afwisselen tussen minimaal een minuut, meestal zelfs twee, rennen en wandelen. Een hele minuut. Goed, dat hield ik dus niet vol. Ik maakte dus het lesje af, maar lang niet perfect. Ik had gelopen op een snelheid die nog lager lag dan de snelheid waarmee ik een wandeltocht loop. En dat is dan HARDlopen?
Ik heb de eerste les net zo lang herhaald tot ik op zijn minst die minuut vol kon maken. Daarna ben ik doorgegaan met les twee en drie, en dat was week één (iedere week heeft officieel drie lessen, hoewel ik meestal geen drie keer per week loop). De derde les heb ik net zo lang herhaald tot ik de twee minuten vol kon houden en dus het lesje perfect kon lopen. Toen was het tijd voor de tweede week, die lessen duren wat langer en je rent ook wat langer. Drie minuten. Slik.
Inmiddels kan ik die drie minuten bijna helemaal volhouden, dus is het bijna tijd voor de lessen van week drie. Dus ja, vooruitgang zit er wel in. Drie minuten is toch al zes keer zo lang als die halve minuut toen ik begon.
En qua snelheid? Ja, ook daar zie ik zowaar vooruitgang. Liep ik bij mijn allereerste rondje nog *kuch* 4,69 kilometer per uur, bij mijn snelste rondje liep ik al 6,19 kilometer per uur. In het begin wandelde ik na het rennen belachelijk langzaam om weer op adem te komen, dat is nu niet meer nodig. Het wandelen zeker wel, maar ik kan nu stevig doorlopen terwijl ik op adem kom. Kijk, dat lijkt er meer op toch? Langzaam maar zeker komt die conditie er wel. En als ik daadwerkelijk drie keer per week zou lopen zou het misschien nog wel sneller gaan.
En verder? Het komt vast niet alleen door het hardlopen, maar sinds het begin van deze maand ben ik bijna twee kilo afgevallen en mijn benen voelen een stuk sterker aan. En dan ben ik nog maar kort bezig. Dus ja, dat hardlopen doet zeker wel iets met me.

 

 

17 gedachtes over “Dat hardlopen hè, doet dat nou ook nog iets met je?

  1. Fijn zeg, dat je vooruitgang merkt! Ik kan me nog goed herinneren hoe ongelooflijk zwaar het was om te beginnen met 0 basisconditie. Ik had ook jaren niks aan sport gedaan en die minuut hardlopen in het begin was voor mij ook hel. Nu kan ik (6 maanden later) op een rustig tempo 45 minuten achter elkaar hardlopen. Je komt er dus wel, lekker rustig aan doen en er van proberen te genieten (al is dat soms lastig als je helemaal kapot bent!) 🙂

    Like

  2. Ik zou graag willen hardlopen, we hebben op school dus nu de 15 minuten loop en ik zou graag een 8 erop willen halen, ik zou graag de hardloopschoenen aan willen trekken maar ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Heb jij tips? Liefs

    Like

  3. Wat heerlijk als je ook resultaat ziet van je harde werk! Het gaat dan wat trager, maar het is beslist makkelijker vol te houden waarschijnlijk! En zo zie je ook effect toch?

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.