Waarom hadden we als kind zoveel meer energie dan nu?

CIMG0549Ik heb wel eens heimwee als ik terugdenk aan mijn kindertijd. Die eindeloze energie, die fantastische conditie, waar is die gebleven? Urenlang kon ik met een bal tegen de muur aan tennissen, en hele avonden touwtje springen was geen probleem. Nu ben ik begonnen met de hardlooplesjes van Evy en man, ik ben echt al blij als ik de twee minuten rennen volhoudt. Waar is die fanatieke touwtjespringster gebleven die maar een paar tellen nodig had om op adem te komen in plaats van een paar minuten?
En dan het slapen. Vroeger was vroeg naar bed een straf. Als ik later groot ben ga ik nooooiit vroeg naar bed zei ik dan. Maar tegenwoordig lijkt op tijd naar bed bijna een beloning. En ik ben heus niet de enige die dat zegt hoor. Wat is het toch, dat volwassenen zo moe maakt? Waarom hebben we als we ouder worden minder energie dan we als kind hadden?
Zonder me er verder in verdiept te hebben heb ik toch wel een paar theorieën:

Technologie is denk ik een grote oorzaak van het verminderen van energie. Als kind moest ik me vaak wel vermaken met enigszins actieve dingen, de hele dag achter de computer hangen mocht simpelweg niet. Smartphones waren er nog niet en het heeft ook lang geduurd voordat het internet ons huis binnenkwam. Dus naar buiten, dan blijf je vanzelf actief. Of lekker een boek lezen, maar een boek vreet veel minder energie dan een beeldscherm. Echt, van beeldschermen word je moe. Je brein wordt actiever en door het stralende licht val je minder gemakkelijk in slaap. Ik heb het een tijdje geprobeerd, en dat zou ik echt weer vaker moeten doen: ’s avonds voor het slapen gaan de laptop dicht en de telefoon aan de kant, boek erbij en lekker lezen. Het helpt echt, je wordt uitgeruster wakker. Maar de oude gewoonte van blijven laptoppen en in bed nog even een blik op de telefoon werpen is langzaam teruggekomen. Tijd om er weer iets aan te doen, het is zo eenvoudig!

Zorgen en verantwoordelijkheden. Eerlijk is eerlijk, het leven van een volwassene gaat niet altijd over rozen. Dat klinkt wel heel dramatisch hé. Maar het is wel zo, waar je als kind nog geen zorgen en nauwelijks verantwoordelijkheden hebt komt er zodra je volwassen bent en op jezelf gaat wonen steeds meer bij het leven kijken. Opeens ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën, je gezondheid, je huis. Je merkt dat een huishouden zichzelf niet doet (helaas), en daarnaast zul je ook nog moeten werken om je eten te kunnen betalen. Het huishouden, een baan, allemaal dingen die energie kosten. En het valt niet altijd mee. Soms is het even lastig en ga je je zorgen maken, over de toekomst bijvoorbeeld. Nog zo’n energievreter waar de meeste kinderen vrijwel geen last van hebben. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Voeding, ja, dat is vast, in ieder geval in mijn geval, ook wel een grote oorzaak voor de afname van energie. Want als je op jezelf gaat wonen heb je opeens alles zelf in de hand. Wat je eet, hoeveel je eet. Ik moet zeggen, de eerste tijd op mezelf was absoluut niet de gezondste tijd. En dat moet je lichaam verwerken, en dat kost energie. Lijkt me vrij logisch. Slechte voeding of overeten kost energie. En de jaren daarna: het extra gewicht wat dat veroorzaakt heeft meezeulen kost ook energie. Gelukkig is er iets aan te doen ;).

Spelen is iets wat ik als kind dagelijks deed. Maar de meeste volwassenen spelen niet echt meer, dat is namelijk nergens goed voor. Spelen zorgt er niet voor dat die stapel wasgoed aan het eind van de dag weg is, spelen zorgt er niet voor dat er geld binnenkomt. Het dient geen praktisch doel. Zonde van de tijd. Maar zou het niet kunnen dat je daar energieker van wordt? Je laat je fantasie werken, je kunt er bij bewegen (wat je conditie verbetert), het maakt je creativiteit wakker. Wat vast ook weer ergens goed voor is.

Maar verder ben ik blij dat ik volwassen ben hoor. Ik vind het heerlijk om auto te rijden, mijn eigen plekje te hebben en op eigen benen te staan. Maar die energie mis ik wel eens.

Had jij vroeger ook zoveel energie, en is daar nog wat van over nu je volwassen bent? Hoe denk jij dat dat komt?

 

 

7 gedachtes over “Waarom hadden we als kind zoveel meer energie dan nu?

 1. Ik ben een beetje een uitzondering daarin omdat ik wat problemen had met mijn groei, maar inderdaad, dan nog herken ik het wel dat je simpelweg nooit moe was. En als je moe was, je lichaam was nog jong, kon nog veel klappen opvangen en herstelde zich sneller. Ik denk dat het ook puur de jaren zijn. Je lichaam wordt letterlijk ouder. Zelfs al ben je een topsporter met een topconditie, dan nog heb je niet de energie die je vroeger had. Tenminste, dat denk ik 😉

  Like

 2. Zoals je die kinderen soms trampoline ziet springen, dat lukt mij echt niet meer hoor. Maar bedenk ook even dat je nu ipv tien minuten rennen een halfuur aan het stofzuigen bent.

  Like

 3. Volgens mij mogen we de invloed van groeien niet vergeten. Een kind groeit en groeit en daarom is dat lichaam zoveel flexibeler en energieker. Je lichaam zet zich uitermate in om alle energie die je hebt ergens in te steken.
  Een volwassen lichaam is veel spaarzaamder. En minder flexibel. Ouder worden is een niet te negeren factor.

  Maar verder heb je wel gelijk. Mijn smartphone en tablet mogen ook meer weg op de avond!

  Like

 4. Tja, ik ben geneigd mijn vermoeidheid toe te schrijven aan mijn leeftijd. Tegenwoordig gebruik ik mijn energie op andere manieren- veel schrijven, nadenken, lezen en proberen thuis alles in goede banen te leiden. Zeer energiek was ik toen ik zeer weinig verantwoordelijkheden had.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.