Belletje lellen

imagesHet was ongeveer elf uur in de ochtend, de bel ging. Hard en aandringend. Wie zou dat kunnen zijn? We verwachtten allebei geen pakketjes, bezoek, deurwaarders of ander gespuis. Nieuwsgierig maakte ik de deur open. Voor mijn neus stond één van de kinderen uit de straat een gek dansje te doen. Tenminste, ik had hem wel vaker gezien, ik nam eigenlijk zomaar aan dat hij uit de straat kwam.
En toen bedacht ik me hoe gek dat eigenlijk was. Ik herkende het kind, maar had geen idee hoe hij heette of waar hij woonde. Hij had duidelijk ook geen idee wie hij zou treffen, de kinderen gingen random deuren in de straat af. Daar zal de buurvrouw die nachtdienst heeft gehad blij mee zijn, dacht ik nog.
Vroeger deed ik dat ook wel eens, belletje lellen. Bij willekeurige mensen aanbellen en dan hard wegrennen of iets geks doen. Vooral op een kinderfeestje, als iemand uit het dorp jarig was. Maar wij wisten altijd precies bij wie we dat konden doen. We wisten waar de oudere mensen woonden, we wisten wie er in het ziekenhuis werkte en misschien wel ’s nachts gewerkt had. En daar hielden we rekening mee, simpel.
Vroeger kenden we het hele dorp. Oke, niet iedereen kende iedereen, maar met een groep kwamen we toch een heel eind. Rekening houden met elkaar was de normaalste zaak van de wereld.
Hoe anders is dat nu? Veel kinderen (ik beschuldig hier niemand) leren niet eens meer om rekening te houden met een ander. Omdat veel volwassenen al niet eens rekening houden met elkaar. Hoe kan een kind dat dan leren? Ik heb kinderen meegemaakt die brutaal en respectloos zijn, zelfs tegen volslagen vreemden. Waarom? Dat had ik niet moeten wagen als kind.
Nou kon ik het in dit geval best hebben hoor. Ik was wakker, vrolijk en stiekem moest ik wel lachen om het gekke dansje en het gegiechel van de kinderen achter hem. En natuurlijk om de herinneringen uit mijn eigen kindertijd. Maar toch… ergens hoop ik wel dat ik mijn toekomstige kind kan leren om respectvol door het leven te gaan, en rekening te houden met een ander. Of is dat te veel gevraagd?

5 gedachtes over “Belletje lellen

  1. Ik merk inderdaad ook dat kinderen geen rekening met bepaalde dingen houden en dat ze best respectloos zijn. Erg jammer! Het ligt waarschijnlijk ook een beetje bij wat voor soort ouders je opgroeit en of de ouders wel voldoende tijd hebben voor de kinderen.
    Ik blijf er op hopen dat het in de toekomst toch iets beter wordt 😉

    Like

  2. Ik herinner mij een voorval dat de kinderen uit de buurt, incl. die van mij, een rondje gingen belletje trekken. De buurvrouw op de hoek kwam klagen bij de (oppas)moeder. Ik vind het niet erg, zei zij, maar mijn man heeft deze week nachtdienst en heeft hier last van.Van de vijf boosdoeners kreeg alleen die van mij een preek. De (oppas)moeder vond het nl maar gezeur van de buurvrouw. Een beetje kattenkwaad moet kunnen, was haar oordeel. Jammer zoiets.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.