Stil

Vandaag is het voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina een dag van nationale rouw. Iedereen weet waarschijnlijk wel waarom. Het hele land rouwt om de slachtoffers van de vliegramp van vorige week. Vlaggen hangen half stok, en om 16.00 uur wordt er een minuut stilte gehouden.
Vandaag komen de lichamen van de slachtoffers aan in Nederland. Of wat er nog van over is.
Woorden schieten te kort. Mensen zijn dochters, zonen, ouders, collega’s, vrienden kwijt geraakt. Een vliegtuig vol onschuldige mensen is uit de lucht geschoten, alleen omdat mensen elkaar naar het leven staan. Het is zo zinloos, de wereld is verrot.
Mensen die misschien wel de reis van hun leven gingen maken komen onverwachts aan op een heel andere bestemming. Ik las ergens dat er pasgeboren baby’s in het vliegtuig zaten. Hun leven moest nog beginnen en het is nu zo zinloos geëindigd. Anoniem, zelfs niet vermeld op de passagierslijsten omdat ze nog geen eigen plaats in het vliegtuig hadden.
Ik heb er geen woorden voor, zoiets vreselijks wens je niemand toe.

Zelf kende ik (gelukkig) niemand die in het vliegtuig zat. Er zijn wel twee mensen uit ons dorp omgekomen, maar ik kende ze niet. Maar er zijn zoveel mensen die wél iemand kenden. Het komt zo dichtbij.

Om begrijpelijke redenen vond ik het niet gepast om vandaag de afsluiting van mijn 100 Happy Days challenge te plaatsen, een lekker recept te delen of een vrolijk stukje te schrijven alsof er niets aan de hand is. Daarom vandaag geen vrolijk artikel, maar ook de minder vrolijke dingen horen bij het leven.
Uit respect voor de nabestaanden en de slachtoffers ben ik vanmiddag stil, jij ook?

65992_344411969017412_7093529891861039489_n

Een gedachte over “Stil

  1. Mooi geschreven. Ik kende ‘gelukkig’ (wat voor naar soort geluk is dat?) ook niemand in het vliegtuig. Toch is het zo heftig. Mooie afbeelding ook onderaan je blog. Het blijft onwerkelijk.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.