En dan ben je (bijna) werkloos

werkloosIk kan er vast een heel lang verhaal van maken, maar dat ga ik niet doen. Ik val meteen met de deur in huis: maandag heb ik te horen gekregen dat ik geen werk meer heb. Dat kan schijnbaar bij uitzendkrachten. Ik kan nog twee weken door blijven werken, en daarna houdt het echt op.
Vind ik het erg? Ja natuurlijk. Ik werk er nu bijna anderhalf jaar, en hoewel dit natuurlijk niet het werk was wat ik tot mijn pensioen zou willen doen, was ik erg tevreden met mijn plekje. Je zet je in voor een bedrijf, en opeens ben je bedankt.
En dan kun je een uitkering aanvragen. Nou ik zweer je, ik stond nog geen dag ingeschreven bij het UWV en ik was er al weer klaar mee. Wat een instelling.
Ik had meteen een uitkering aangevraagd, niet leuk, wel nodig helaas want wie kan er tegenwoordig nog zonder geld? De volgende ochtend had ik het eerste mailtje al binnen. Een ‘uitnodiging’ voor een informatiebijeenkomst over het zoeken naar werk en mijn rechten en plichten. Uitnodiging tussen aanhalingstekens ja, want natuurlijk is het geen echte uitnodiging. Het is een dwingend bevel. Er wordt een datum en tijd aangegeven waarop ik verwacht word en de enige legitieme redenen om af te melden zijn het vinden van een baan waar je binnen nu en vier weken mee kunt starten, een sollicitatiegesprek op dat tijdstip, dringende persoonlijke redenen of je moet er het afgelopen half jaar al een keer bij zijn geweest. Op het kinderachtige af, dat heb ik nog nooit meegemaakt, wat zijn ze streng geworden zeg. Maar goed, het hoort erbij blijkbaar, dus het moet maar.
Een paar uur later kwam het volgende mailtje. Met een aantal vacaturesuggesties, waaronder… monteur APK! Eh, is er überhaupt gekeken naar mijn werkervaring bij het sturen van die mail? Vast niet.
Ik hoop van harte dat ik binnen nu en vier weken weer een baan heb gevonden. Al is het alleen maar om hier niks meer mee te maken te hebben.

17 gedachtes over “En dan ben je (bijna) werkloos

 1. Niet om het te verzachten, maar het UWV kijkt (heel simpel) naar je belastbaarheid en daarna pas naar je arbeidsverleden en opleidingsniveau. Met de huidige arbeidsmarkt is het feit dat je kán werken belangrijker dan je voorkeur zogezegd.

  Ik vind het heel naar voor je meid, dit gun je niemand. Ik hoop dat deze uitdrukking voor je opgaat: als er een deur dichtgaat, gaat er ergens anders een raam open. Oftewel: misschien heeft het zo moeten zijn en kom je straks je droombaan tegen.

  Dikke knuf!

  Like

 2. Oh, wat naar zeg! Maar mag je echt met twee weken opzegtermijn op straat worden gezet?!?
  Het UWV ken ik, ja….
  Succes en ik duim voor je dat je snel iets nieuws mag vinden!

  Like

 3. Zo erg, ik weet hoe je je nu moet voelen ! Ik “moest” vorig jaar oktober afscheid nemen van een goeie job met toffe collega’s, vanwege de crisis. Sindsdien ben ik “huisvrouw”, en hang ik af van een werkloosheidsuitkering waardoor je door veel mensen bekeken wordt als profiteur die niet wil werken, zeer frustrerend. Vooral na vele brieven en gesprekken die niets hebben opgeleverd want veel bedrijven verwachten van een werkloos iemand dat die absoluut geen eisen en verwachtingen stelt aan een nieuwe job. En wij hebben ook zo’n super organisatie, de VDAB, die je zogezegd moet helpen. Die doen dat ook op zo’n “positieve, motiverende, vriendelijke manier”. Ik duim voor je dat je veel sneller dan ik aan het werk bent.

  Like

 4. o gatsie, vreselijk….
  ik als werkgever snap wel dat dit nog steeds een lastige tijd is, en dat je mensen ook wel eens moet laten gaan…
  Maar al die ellende die er in Nederland bedacht is

  Succes babe
  xoxo

  Like

 5. Jammer dat je je baan kwijt bent.
  Bij mij op het werk wordt ook heel veel met uitzendkrachten gewerkt. Ik snap het wel, maar vind het ook erg jammer dat je zo heel makkelijk je collega’s kwijt kunt raken.
  Ik hoop dat je snel iets gevonden hebt waar je weer lekker aan de slag kunt want van dat UWV word je niet vrolijk!!

  Like

 6. Wat een naar bericht! Zelf heb ik wat negatieve ervaringen met het UWV nadat ik bijna vier jaar geleden mijn baan kwijtraakte. Helaas heb ik nog niks gevonden dat zo goed bij me past als de baan die ik had.
  Ik duim voor je dat je snel iets anders vindt!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.