Change the World: Dierproefvrij

10153200_632752283464493_639131935_nAl toen ik nog een klein meisje was vond ik dierproeven niet kunnen. Toen nog vanuit de redernering van een kind, die niet verder kwam dan ‘het is zielig’, maar het is nooit veranderd. Dierproeven zijn wat mij betreft niet alleen zielig, maar ook nog eens onnodig. Een dier is geen mens, waar een dier goed op reageert kan een mens slecht op reageren en andersom. Er zijn ook andere manieren om te testen.
Een paar maand geleden al kwam ik deze lijst tegen bij Naoki. Het is een lijst met alle merken cosmetica die in Nederland verkocht worden en dierproefvrij zijn. Naast deze lijst staan er op haar blog ook een lijst van merken die niet dierproefvrij zijn en een lijst met ‘grijze’ merken.
Ik dacht altijd dat ik wel bewust bezig was wat dat aanging. Maar toch stonden er op de niet-dierproefvrije lijst nog een aantal merken waar ik van schrok.
Dove bijvoorbeeld, helaas een van mijn favoriete merken, is niet dierproefvrij. Dat had ik niet verwacht. Op de een of andere manier had ik Dove altijd als een bewust merk gezien. Maar schijn bedriegt dus, erg jammer. Ook Oriflame en Yves Rocher blijken niet dierproefvrij te zijn. Nog twee merken waarvan ik het absoluut niet had verwacht.
Nog een merk waarvan ik het heel jammer vind dat het op de ‘grijze’ lijst staat is Dermalogica. Dat is een merk wat in schoonheidssalons gebruikt wordt, en één van de ‘kandidaten’ die ik overweeg te gaan gebruiken. Of overwoog eigenlijk, want hoewel ik het bij mijn toekomstige concurrenten eigenlijk nooit tegenkom, wist ik al toen ik met de opleiding begon dat ik wil kunnen vermelden dat ik met dierproefvrije producten werk.
Gelukkig was er ook goed nieuws toen ik de lijsten las, mijn favorieten Catrice en Essence zijn gelukkig wel dierproefvrij. Rimmel helaas niet, heeft iemand een perfect dierproefvrij alternatief voor de scandaleyes mascara?
Gelukkig zijn dierproeven binnen de EU inmiddels verboden, nu de rest van de wereld nog.

Is jouw cosmetica dierproefvrij, en vind je dat belangrijk?

Change the World is een initiatief van Marieke van Woesik. Kijk hier voor meer informatie. Meedoen mag natuurlijk ook!

12 gedachtes over “Change the World: Dierproefvrij

 1. Eerlijk gezegd let ik er nooit op of mijn cosmetica dierproefvrij is. Ik gebruik niet erg veel cosmetica en mijn keuzemogelijkheden zijn al wat beperkt doordat ik allergisch ben voor een stofje dat in veel cosmetica zit, maar dat is natuurlijk geen excuus. Ik vind dierproeven ook niet in alle opzichten verkeerd, maar het hangt er wel vanaf wat er gedaan wordt, hoeveel leed dat veroorzaakt bij het dier en of dat opweegt tegen het doel van de dierproeven. Dat bepaalde medicijnen getest worden op dieren voordat ze bij mensen gebruikt worden, vind ik niet verkeerd, ook niet als het dier daaraan doodgaat. Dat klinkt harteloos, en misschien is het dat ook wel, maar het alternatief is dat de medicijnen niet toegediend mogen worden bij mensen, omdat niet bekend is wat voor effect het zal hebben. Jij hebt het over cosmetica en dat is natuurlijk anders dan medicijnen, omdat het doel anders is. Ik heb me nooit heel erg verdiept in dierproeven en ik weet dus niet hoe cosmetica getest wordt bij dieren. Voor mij hangt het daarvan af of ik het zou afkeuren of niet. Ik ben erg benieuwd naar de andere manieren om te testen, die jij noemt! En wat vind jij van het testen van medicijnen op dieren?

  Like

  1. Ik heb het hier inderdaad alleen over cosmetica en niet over medicijnen. Het testen van medicijnen op dieren vind ik wel een ander verhaal, dat heeft natuurlijk ook een heel ander doel. Als er veel mensenlevens gered kunnen worden met een medicijn dat getest is op dieren… En als mijn leven gered kan worden door een medicijn dan zal ik het ook niet weigeren als het op dieren getest is. Ik zal het niet eens vragen waarschijnlijk. Klinkt misschien hypocriet, maar ik vind medicijnen echt iets anders dan cosmetica. Hoewel ik ook in dat opzicht niet absoluut vóór dierproeven ben, ik hoop echt dat ook voor medicijnen voldoende alternatieven gevonden worden zodat dierproeven helemaal niet meer nodig zijn.
   Wat betreft de alternatieven voor cosmetica, ik ben natuurlijk geen expert. Maar er bestaat al zo lang dierproefvrije cosmetica, terwijl dat toch wel degelijk getest wordt voordat het op de markt mag komen. Dus het kan wel, en het hoeft waarschijnlijk niet eens veel duurder te zijn, want er zijn ook budgetmerken dierproefvrij. Hier kun je als je wil meer informatie vinden over alternatieven: http://www.informatiedierproeven.nl/dierproeven-en-cosmetica

   Like

   1. Ik vind inderdaad ook dat er een groot verschil zit in dierproeven vanwege medicijnen en vanwege cosmetica. Ik las op die site dat dieren meestal doodgaan bij de proeven, omdat de onderzoekers anders niet kunnen zien wat er in het lichaam gebeurd. Hoewel er wel strenge regels aan verbonden lijken te zijn, is het wel wat krom dat er dieren dood moeten voordat wij onze cosmetica kunnen gebruiken. In die zin ben ik het dus wel met je eens, zeker als er gewoon alternatieven zijn.

    Like

 2. Honestly, ik kijk er niet altijd helemaal na maar volgens mij zit ik redelijk goed. Ik vind het wel belangrijk, dus misschien moet ik er toch wat vader naar kijken.

  Like

 3. Heel af en toe schiet het door mijn hoofd maar vervolgens doe ik er niets mee. Gelukkig blijken mijn merken dierproefvrij te zijn (essence,Kruidvat, Rituals)

  Like

 4. Ik vraag mij af of er stoffen zijn die helemaal ‘dierproefvrij’ zijn, immers kan ik mij voorstellen dat de werkwijze van zogenaamd dierproefvrije fabrikanten gebaseerd is op resultaten die ooit door dierproeven zijn verkregen. Dat terzijde, ik moet bekennen dat ik nooit bewust bij mijn cosmetica stil heb gestaan en het gaat dus ook niet altijd goed volgens de lijst 😛 Wel ga ik steeds meer van HEMA gebruiken, dus dat is een meevaller.

  Like

 5. Van Dove schrok ik ook, ik dacht ook dat die zulke dingen niet zouden doen. Waarom ? Eigenlijk weet ik dat niet, iets in hoe ze zichzelf verkopen misschien (zoals het gebruik van “normale” vrouwen in hun campagnes). Ik ga dat lijstje eens goed bekijken en er mij dan toch aan houden want ik vind dierproeven verschrikkelijk, vooral als je eens met je neus op de feiten (= foto’s) wordt gedrukt ! Gelukkig gebruik ik zeer weinig cosmetica, dus misschien valt het nog mee qua aanpassen.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.