Goede vrijdag

?????Vandaag is het Goede Vrijdag. En hoewel meer dan de helft van de Nederlandse bevolking het niet schijnt te weten, zo hoorde ik gisteren op tv, vandaag wordt de dag herdacht dat Jezus aan het kruis stierf voor de zonden van de mensheid. Daarom wordt het Goede Vrijdag genoemd. Goed, omdat wij dankzij Zijn dood toegang krijgen tot de hemel.
Ik weet dat niet iedereen gelovig is, en dat wil ik ook absoluut niemand opdringen. Maar of het voor jou nou maar een verhaal, een sprookje, is, of veel meer dan dat, het geeft wel stof tot nadenken.
Een zware lijdensweg afleggen en zelfs je leven geven, gemarteld worden, bespot worden, en waarvoor? Voor mensen die er, laten we eerlijk zijn, maar een puinhoop van maken. Dát is toch wel een ultieme daad van liefde? En dat voor iedereen, niemand wordt uitgesloten.
En daar kunnen wij denk ik nog wat van leren. Wanneer geven wij eigenlijk iets, zonder daar  iets voor terug te krijgen? Misschien is dat nog niet zo lang geleden. Aan iemand om wie je geeft. Maar geef je wel eens iets belangeloos aan iemand die je eigenlijk niet mag? Iemand die je eigenlijk liever ontwijkt? Ik niet, als ik eerlijk ben.
En zijn wij nog bereid te lijden voor iets waar we voor staan? Echt lijden, martelingen ondergaan? Ik weet het niet. Ik hoop het wel, maar ik ben bang dat ik, zoals veel mensen met mij, heel hard weg zou rennen voor een lijdensweg als het er op aankomt.
Dat het lijdensverhaal leeft onder de mensen, gelovig of niet, is wel duidelijk. Gisteravond heeft een recordaantal mensen naar The Passion gekeken op de televisie, waarin het verhaal op een moderne manier verteld wordt. Het was te ver weg, maar ik zou er graag een keer bij willen zijn. Het lijkt me heel indrukwekkend om dat met zoveel mensen bij elkaar te beleven.

Wat betekent Goede Vrijdag voor jou?

Advertenties

9 gedachten over “Goede vrijdag

Voeg uw reactie toe

 1. Ik geloof zelf niet, dus voor mij is het eigenlijk niet meer dan een dag vrij. Ik geloof wel dat er méér is tussen hemel in aarde maar ik geloof niet in een god. Ik denk niet dat vandaag de dag mensen bereid zijn ergens waar je in geloofd een marteling te ondergaan, misschien met een aantal uitzonderingen.

  Fijne dagen!

  Like

 2. Wauw wat een prachtig artikel. Ik ben zelf ook gelovig en heb ook gekeken naar Passion en vond het heel mooi. Verder ben ik vrijdagavond ook naar de kerk geweest en het lijden van Jezus herdacht… Ik vind het zo bijzonder wat hij voor ons heeft gedaan en wat geeft het een hoop!

  Like

 3. Voor mij betekent goede vrijdag inderdaad ook, stil staan bij het sterven van Jezus. Ik ben dus ook gelovig 😉 (het viel me van de week trouwens op hoeveel bloggers toch gelovig blijken te zijn!)

  Vannacht mag ik als diaken de paaskaas de kerk in dragen, voor het eerst. Spannend! Zeker omdat het een zware, brandende kaars is 😉 gelukkig mag ik straks even ‘droog oefenen’. Dat vind ik ook erg mooi: die kaars die binnen gedragen wordt, als teken van hoop, en het licht van Jezus dat weer brandt.

  Like

 4. Tja, voor mij is het gewoon een extra vrije dag… met het geloof heb ik helemaal niets en ik denk dat in deze tijd er nog maar heel weinig mensen bereid zijn om dit soort offers te brengen.

  Like

 5. Goede Vrijdag is voor mij een dag van bezinning. Ik geloof wel, al ga ik niet naar een kerk. En inderdaad, ik denk niet dat er tegenwoordig nog iemand is die marteling, bespotting e.d. zal ondergaan ter wille van iemand anders.
  Fijne Paasdagen.

  Like

 6. Ik ben absoluut niet gelovig, ik heb er zo’n overdosis van gekregen als kind dat dit echt een averechts effect heeft gehad en ik er nu een afkeer van heb (met alle respect voor mensen die wel geloven). Pasen is bij ons dus ook niets speciaal. Maar inderdaad, gelovig of niet, zeer weinig mensen zullen nog zware opofferingen doen, zeker niet voor mensen die ze niet kennen / niet kunnen hebben / … En dat is natuurlijk wel spijtig, dat onze wereld steeds egoïstischer wordt.

  Like

 7. Mooi geschreven!
  Ik ben zelf niet gelovig, dus de Bijbelverhalen zijn voor mijn niets anders dan een verhaal. Maar wel degelijk verhalen waar je een wijze les uit kan halen.
  Ik heb overigens ook echt genoten van The Passion. Het is zo mooi in elkaar gezet en de muziek is prachtig.

  Like

 8. Mooi geschreven en helemaal mee eens! Voor mij was The Passion dit jaar wel binnen reisafstand en het was zeker indrukwekkend, hoewel we het meeste toch via het scherm moesten zien. Ik ben zelf wel gelovig en met de verhalen opgegroeid, maar ga bijna nooit meer naar de kerk. Maar om daar met zoveel mensen op de Vismarkt in Groningen te staan en op een eigentijdse manier het verhaal van Jezus te zien, maakt toch echt wel een diepere indruk dan het te lezen of te horen.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: