Change the World: meatless monday

10153200_632752283464493_639131935_nZoals ik al in mijn zeven feitjes schreef speel ik soms met het idee om vegetariër of flexitarier te worden. Om de hele simpele reden dat de vleesindustrie me boos en moedeloos maakt.
Er wordt gerotzooid met vlees, paard wordt verkocht alsof het rund is, inktvisringen zouden beveranussen zijn, hoewel dit achteraf toch niet waar schijnt te zijn. Zelfs biologisch is niet altijd wat het lijkt, wat is er nog te vertrouwen?
De meeste dieren hebben ook niet bepaald een leuk leven gehad voordat ze bij ons op bord belanden. Plofkippen, koeien en varkens die nooit het daglicht zien. Vreselijk vind ik het, ik kan me daar enorm kwaad om maken.
En bovendien, hoe gezond is vlees eigenlijk? Ik bedoel, er gaat veel geld in om. Wat krijgen de dieren allemaal te eten om ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk opleveren? En hoe goed is dat voor ons?
Al met al gaat het eten van vlees me steeds meer tegenstaan.
Maar vegetariër worden? Dat is wel een hele stap hoor. Ik ben gek op dieren. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn eigen dieren te eten. Waarom dan wel de dieren die in de supermarkt of bij de slager verkocht worden? Lastig. Want ik ben ook gek op vlees, dat was ik altijd al. Ik vind het geloof ik te lekker om het definitief te laten staan. Ik zou het ontzettend gaan missen.
Ik denk er wel vaak over om minder vlees te gaan eten. Maar ook dat komt er niet van. Steek ik toch mijn kop in het zand?
Hoe het ook zij, de opdracht van deze week kwam als geroepen. Een dag in de week bewust geen vlees eten, dat moet toch zelfs mij lukken? Want ik wil helemaal niet medeverantwoordelijk zijn voor alle schandalige dingen die er op vleesgebied gebeuren. Je kunt je misschien afvragen in hoeverre de vleeseter hiervoor medeverantwoordelijk is, maar zo voelt het voor mij wel. Misschien is mijn bijdrage van een vleesloze dag in de week een druppel op een gloeiende plaat. Maar als iedereen zo denkt gebeurt er natuurlijk nooit wat.
Deze opdracht geeft me in ieder geval een stok achter de deur om er nog bewuster mee om te gaan en niet langer te blijven spelen met het idee. Toeval bestaat niet, ik ga er nu echt wat mee doen. Met vallen en opstaan misschien, maar kleine stapjes zijn ook stapjes.

Ben jij vegetarisch/flexitarisch of speel je ook wel eens met het idee? Of sta je er juist heel anders tegenover?

20 gedachtes over “Change the World: meatless monday

 1. Mijn man en ik eten allebei geen vlees, al voor we elkaar leerde kennen. Hij lust het niet, ik uit principe. Op advies van mijn arts eet ik wel twee keer in de week vis. Mijn man eet ook geen vis. Wellicht kan je één of twee dagen geen vlees eten en de andere dagen dat je vlees eet in ieder geval de biologische variant kopen? Ligt wel aan hoe je financieel zit, want biologisch vlees/vis is behoorlijk prijzig. Niks “druppel op gloeiende plaat”, wel “alle kleine beetjes helpen”. 🙂

  Like

 2. Ik ben nu zo’n 5 jaar vegetarisch, zomaar besloten toen ik 12 was, haha. Ik dacht ook dat ik het zou gaan missen, maar vegetarisch eten is écht heel lekker en er zijn altijd nog vleesvervangers! (Het enige wat ik nog af en toe mis is zalm, maar goed.)

  Like

  1. Ja dat vegetarisch lekker is geloof ik zeker! Ik zie wel eens recepten voorbij komen waar me het water van in de mond loopt. Maar dat neemt niet weg dat ik het vlees toch echt zou missen als ik er helemaal mee zou stoppen

   Like

 3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel steeds meer stil sta bij het eten van vlees. Maar ik geloof niet dat ik er mee zou kunnen stoppen. Ik vind het te lekker om te laten staan. Bovendien ben ik een slechte groente eter, Als ik vlees zou laten staan, dan zou ik niet goed weten wat te eten.

  Like

 4. Ik heb ongeveer 13 jaar lang vegetarisch gegeten, dus ik heb de hele “opmars” van vega-producten in de supermarkten echt van dichtbij meegemaakt 😛 Ik heb ook zo’n beetje alle mogelijke vega-dingen geprobeerd. Ik moest er echter mee ophouden omdat ik allergisch bleek voor smaakstoffen en kleurstoffen etc. En laten die vega-producten daar nou juist vol mee zitten 😛 Het enige wat er dan nog overblijft is pure tofu (en de tofu die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht is ECHT niet lekker in vergelijking met de Japanse), eieren (als je geen eieren eet ben je veganist), of kaas/noten (en in koeienkaas uit de supermarkt zit ook kleurstof, nl. “annatto”). Ik koop WEL alleen biologisch vlees, of lokaal vlees als ik weet waar het vandaan komt (dat laatste dus niet in de supermarkt). Ik ben ongeveer hetzelfde bedrag of minder kwijt nu ik vlees koop, want biologisch vlees is (tenminste hier) ongeveer even duur als alle vega-dingen.

  Like

 5. Ikzelf ben een vegatariër..
  In eerste instantie omdat ik het gewoon niet lekker vindt.. en later kwam daar ook het principele bij.. Ik mis het vlees zelf totaal niet… Maar begrijp je wel en vind het idee om bijvoorbeeld 1 of 2 dagen geen vlees te eten een goed idee!

  Like

 6. Wij zijn op zich wel gek op vlees maar hoeven het niet echt elke dag te eten, we eten dan ook regelmatig iets met vis of een vegetarisch gerecht. Als we vlees eten, haal ik het meestal bij de slager omdat ik de kwaliteit van supermarktvlees vaak niet goed vind…

  Like

 7. Ik ben al jaren vegetariër. Ik mis het vlees totaal niet. Ik ben gestopt met vlees eten uit principe. Ik houd er niet van dus waarom eten als gewoonte terwijl er zo veel leed is.. Ik zou het alleen maar aanmoedigen als je zou stoppen. Hihi!

  Like

 8. Ik ben al heel lang vegetariër en sinds een paar jaar vegan. Een dag in de week geen vlees eten scheelt al een hoop en het geeft je de kans te wennen aan vegetarisch koken. Goed plan, hoor!

  Like

 9. toen ik nog jong was en bij mijn ouders woonde was vlees zo iets gewoons, het was er gewoon altijd…. Toen was er al veel wat ik niet at, gewoon niet lekker genoeg…
  En nu, er ligt wat vlees in de vriezer, maar als we het 2x per week eten is het veel… We (en ik denk dat ik mijn jongens daarin heb mee genomen) eten het gewoon niet graag… Soms is het zelfs, weer al vlees…

  Like

 10. Ik ben zeven jaar vegetariër geweest. Op een gegeven moment zat ik 6 weken in oost Europa waar ze dit principe niet echt kennen (toen niet in ieder geval) en sindsdien ik eet weer vlees. Zou wel graag wat minder vlees eten, maar dat is met een echte vleeseter in huis soms best moeilijk 😉

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.