Ben je mindfull of is je mind full?

“Concentreer je op je ademhaling en ga met je aandacht naar je billen. Voel hoe ze de stoel raken, waar voel je de meeste druk?” We zijn bezig met een zogenaamde bodyscan, een onderdeel van de workshop mindfulness die ik via mijn werk aan het volgen ben. Bij deze oefening gaat het om het stoppen met denken en het bewust worden van je lichaam om in ‘het nu’ te komen. En eigenlijk gaat het best goed. Ik voel me ontspannen, nog even en ik val in slaap bij de rustgevende woorden.
“En verplaats nu je aandacht van je billen naar je rug, wat voel je?” De band van mijn rok. Hij zit wel iets strakker dan ik gewend ben, shit, ik moet echt weer gaan lijnen hoor. Oke, niet echt mindfull, concentreren op die ademhaling, in, uit, in, uit. Terug naar die rug, wat voel ik behalve die band van de rok? Ik raak de stoel. Oke, dat is goed. Verdorie, waarom waren die salades ook op vanmiddag? En waarom kon ik niet gewoon een cracker pakken in plaats van die panini?
“Van je rug ga je naar je nek. Als er gedachten komen, concentreer je dan weer op je ademhaling en laat ze voorbij gaan.” Ik ben er weer bij. Mijn nek voelt een beetje stijf eigenlijk. Niet meer, niet minder. We gaan verder met de rest van ons lichaam, en als we alles van onze tenen tot onze kruin gevoeld hebben is de oefening voorbij.
Oke, ik ben misschien nog niet erg mindfull. Gedachten uitsluiten wil me nog niet helemaal lukken, maar he, het begin is er. En ik geloof zowaar dat het werkt. Na de eerste oefening volgde nog een ontspanningsoefening. Heerlijk, even die rust die ik zo graag in mijn hoofd zou willen. Vergeet het zweeftevenverhaal, er is niks zweverigs aan mindfulness, al denken veel mensen van wel. Het gaat om bewust zijn, in het ‘hier en nu’ zijn. We hebben het druk en we hebben veel gedachten. Die gedachten zijn niet het hier en nu. Ga maar eens na, je gedachten gaan vaak over iets wat gebeurd is, of over iets wat misschien nog gaat gebeuren. Het verleden of de toekomst dus. Door ontspanningsoefeningen, bodyscans en ademhalingsoefeningen kun je de gedachten stoppen en ontspannen. Je bewust worden van wat er nú gebeurd. Wat je nú voelt. Zonder daar een oordeel aan te hangen.
Aan het eind van de workshop weet de docent me te vertellen dat het me waarschijnlijk echt gaat helpen als ik blijf oefenen. Ik heb de neiging me dingen te persoonlijk aan te trekken en om te piekeren en me druk te maken over dingen die misschien wel helemaal niet aan de orde zijn. Mijn hoofd zit vaak vol met alles wat ik nog moet doen. Als ik aan het werk ben denk ik aan wat er thuis allemaal nog moet gebeuren. Als ik met het huishouden bezig ben wil ik eigenlijk ook nog wel even sporten. Heel erg mind full dus, maar niet echt mindfull.
Ik denk dat hij gelijk heeft, dat mindfulness kan helpen om rustiger in mijn hoofd te worden. Ik vond het een interessante workshop en ik ben zeker van plan om dagelijks een momentje voor mezelf te nemen met een van de ontspanningsoefeningen. Of het echt werkt? Ik ben benieuwd maar ik denk het wel. Het schijnt dat je een maand moet oefenen voordat het er een beetje in zit. Dus over ongeveer een maand komt er ongetwijfeld een vervolg.

En jij? Is jouw mind ook zo full, of ben je al mindfull?

8 gedachtes over “Ben je mindfull of is je mind full?

  1. Ik moet wat vaker mindfull zijn… en probeer dit ook zeker…
    Alleen de afgelopen tijd heb ik heel wat aan m’n hoofd gehad dus is dit niet echt gelukt.
    Nu kom ik in rustig vaarwater en probeer er zeker weer bij stil te staan.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.