Wandelen | Ommetjes Wijchen Gezond

Een paar jaar geleden kwam ik ze opeens overal tegen: gekleurde stickers met voetjes en pijltjes. Ik ging er al vanuit dat dit wandelroutes waren, maar het duurde nog best lang voordat ik me er verder in ben gaan verdiepen. Het blijkt een heel netwerk van wandelroutes te zijn, en het zit verrassend goed in elkaar.

Achter de wandelroutes zit Wijchen Gezond, een burgerinitiatief dat met allerlei activiteiten aandacht geeft aan de gezondheid. Eén van die activiteiten is het netwerk van ‘ommetjes’, negen korte routes van 3,5 tot 6 kilometer, die je aan elkaar kunt koppelen zodat je zo ver kan lopen als je zelf wil. Ieder rondje heeft op één of meerdere punten een moment dat je kan overstappen op een andere route, en je kan alle routes in twee richtingen lopen. Je kan de routes volgen met GPS, je kan er een kaartje bij pakken op je telefoon of je kan gewoon de markeringen langs de route volgen, want die zijn ook hartstikke duidelijk.
Een tijdje geleden probeerde ik het uit, ik begon met de eerste route want die startte vlak bij huis, en uiteindelijk combineerde ik drie verschillende routes en kwam ik uit op ongeveer 8 kilometer. En ik vond het hartstikke leuke routes. Ik had ze natuurlijk wel van tevoren een beetje bekeken, maar toch verwachte ik vooral over bekend terrein te lopen. In plaats daarvan ontdekte ik een superleuk paadje, en liep ik langs een plek waar ik al langere tijd nieuwsgierig naar was, maar waar ik met de auto niet veel wijzer van werd. Leuk om zo nieuwe plekjes te ontdekken in je eigen omgeving.
Wat ook wel prettig was; op sommige punten kon ik kiezen tussen klimmen of niet. Je kon de route benedenlangs of bovenlangs volgen, en uiteindelijk kwamen deze weer bij elkaar. Dat is erg prettig voor mensen die moeite hebben met klimmen. Sommige routes gaan overigens deels over onverharde paden, wat met een rolstoel of buggy niet zo handig is, maar er zijn ook volledig verharde routes. De routes zijn duidelijk aangegeven, en wanneer er een pijltje mist of er is iets beschadigd, dan kun je dat doorgeven. Via QR codes kun je onderweg meer lezen over interessante beziens- en wetenswaardigheden.
Ik vind het een aanrader! Je komt op plekken die je normaal niet zo snel zou vinden, en het zit dus echt goed in elkaar allemaal. Ik ben erg benieuwd naar de andere routes, dus ik ga zeker vaker gebruik maken van dit ommetjesnetwerk.

Heeft jouw gemeente ook zoiets?

Een gedachte over “Wandelen | Ommetjes Wijchen Gezond

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.