Minder vlees, een update

img_8085Vandaag twee weken geleden schreef ik een stukje over minderen met vlees en mijn, soms wat tegenstrijdige, gedachten daarover. Gek genoeg gebeurde er de dagen nadat ik het daadwerkelijk gepubliceerd had iets in mijn hoofd, en daarom schrijf ik vandaag een update. Hoe gaat het nu eigenlijk?

Ik schreef over mijn struggles, en mijn tegenstrijdige gedachten die ik zelf eigenlijk een beetje stom vond. Ik lunchte toen ik het schreef al een tijdje bewust vegetarisch, en wilde ook vlees bij het avondeten gaan afbouwen. Afbouwen, niet helemaal afzweren. Tenminste, dat dacht ik toen.
Maar het leek wel of er door het schrijven iets is veranderd. Het staat zwart op wit, ik dacht ook dat dit misschien een stok achter de deur zou zijn. Maar het werd meer. Door het uit te ‘spreken’ werd het echt. Een concreet voornemen in plaats van iets vaags, iets waar ik echt voor wilde gaan.
Al op de eerste dag merkte ik dat ik helemaal niet zo’n zin had in mijn stukje vlees. We aten een braadworstje, iets waar ik eigenlijk heel erg gek op was, maar het smaakte me veel minder lekker dan anders. Ik gaf meer dan de helft aan Nina, terwijl ik normaal gesproken maar al te graag een extra stukje van vriendlief pik. Ik had er helemaal geen moeite mee. Het leek wel alsof ik er ineens klaar mee was.
De dagen daarna, tot nu toe, heb ik nog een aantal keer vlees gegeten. Chili con carne, die kwam uit de vriezer en daar zat nou eenmaal gehakt in. Die smaakte me wel erg goed, en daar had ik ook niet zo veel moeite mee. Het niet eten en weggooien omdat er vlees in zat vond ik erger dan het toch te eten. We hebben de barbecue aangestoken, en daar heb ik ook vlees op gegeten. Ik ben nog niet zo thuis in de vleesvervangers, en echte alternatieven waren ook niet in huis. Daarbij, zoals ik al schreef vind ik barbecueën echt ontzettend lekker, en vlees bij de barbecue is misschien wel één van de dingen die ik het meest zou missen. Ik heb er van genoten, net zoals van het broodje shoarma wat we op een avond besteld hadden. Maar ik weet ook dat ik het de volgende keer kan missen. Zie het als een soort afscheid, om het af te leren. Er zijn genoeg vleesloze alternatieven voor de barbecue, en bij de shoarmazaak willen ze vast ook wel alleen wat groenten voor me grillen.
De chili con carne aten we afgelopen zaterdag, wat betekent dat ik nu drie dagen helemaal vleesloos heb gegeten. En het kost me veel minder moeite dan ik van tevoren had verwacht. Maar het is wel de langste tijd ooit zonder vlees, en stiekem ben ik daar best wel trots op.
Kort nadat ik mijn voornemen had uitgesproken kreeg ik een leuke kans (niet als blogger maar gewoon persoonlijk), daar mag ik nu helaas nog niks over zeggen, erg lastig want ik ben er heel enthousiast over, maar het artikel erover staat al klaar. Zodra het over een tijdje mag publiceer ik het natuurlijk. Maar het heeft met vegetarisch eten te maken, en ik geloof niet in toeval, dat kwam precies op het goede moment voorbij.
Ik heb ondertussen ook een aantal vleesvervangers kunnen proeven, en in eerste instantie vond ik dat best spannend, maar het valt reuze mee. Ze zijn veel lekkerder dan ik had verwacht, en sommige dingen lijken net echt.
De vorige keer schreef ik dat ik langzaam wilde gaan afbouwen, en uiteindelijk thuis geen vlees meer zou willen eten, maar hooguit buiten de deur nog af en toe. Maar intussen weet ik dat niet meer zo zeker. Ik ben voor mijn doen best rigoureus te werk gegaan de laatste twee weken, langzaam afbouwen zag ik toch als iets langzamer dan nu gebeurd is. En ik denk dat ik het ook wel kan missen als ik uit eten ga. Dus wie weet word ik toch wel volledig vegetariër, hoewel ik altijd heb geroepen dat ‘ik dat niet zou kunnen’. Dat bewijst toch wel, iedereen kan het, als je maar graag genoeg wil. Voorlopig ga ik mezelf nog geen vegetariër noemen. Ik zal heus nog wel eens ‘de mist in gaan’, en bovendien wil ik mezelf geen dingen verbieden. Maar ik sluit ook niet uit dat dat nog gaat komen, en misschien duurt dat wel helemaal niet zo lang als ik denk.

9974

21 gedachtes over “Minder vlees, een update

 1. Knap van je…
  Wat jij omschrijft heb ik met suikers gehad. Ik kwam er achter dat ik best zonder kon. Bewust omgaan met… Dat is een heel stap in de goede richting! Succes de komende weken. Ben wel benieuwd naar wat er nog meer op de planning staat. Je blog dus maar even in de gaten houden 🙂

  Like

 2. Daarom ben ik een flex en dat blijf ik ook, een BBQ blijft gewoon te lekker, en daarnaast, flex ik omdat ik niet anders kan, vlees is best duur, en vlees vervangers nog duurder. Ik maak veel eenpansgerechten en daar gaat dan 300 gram in voor 4 dagen, kortom… 😉

  X

  Like

 3. Wat goed dat je je hier zo bewust van bent geworden en dat je het kan doorzetten. Ik ben er niet heel bewust mee bezig maar probeer het af en toe wel en soms gaat het gewoon vanzelf. Maar diep van binnen, vind ik een stuk vlees op zijn tijd gewoon ontzettend lekker dus ik denk niet dat ik vol vegetarisch zou kunnen gaan.

  Like

 4. Knap hoor, soms gaat er gewoon ineens een knop om! Had ik met roken (was wéér eens begonnen) en opeens was ik er zó klaar mee. Vlees vind ik ook lastig, al eet ik lang niet elke dag vlees.

  Like

 5. Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik zei het al op Twitter, maar ik vind het echt. Bewust zijn is een hele stap. Weet je, jezelf iets verbieden werkt niet. Je moet het zelf gewoon niet meer willen. Ik mag van mezelf alles eten wat ik wil maar ik wil gewoon geen dieren op mijn bord. Als ik dat aanhoud, is het voor mij eigenlijk erg simpel.

  Heel veel succes! Nogmaals, goed van je dat je er zo bewust mee bezig bent!! xx

  Like

 6. Heel goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Zeker als je echt van vlees houdt kan het natuurlijk best lastig zijn, maar het is de gedachte die maakt wat je doet. Ikzelf wil gewoon geen dieren eten, kan het ook niet meer na al die jaren. Ik denk dat ik er echt naar van zou worden, het idee om een dier te eten alleen al. Maar ook mijn begin was aftasten, het komt vanzelf. Veel succes en plezier met nieuwe vleesloze gerechten!

  Like

 7. Goed hoor dat je bewust bent van verandering! Ik zou niet zonder vlees kunnen, maar ik haal het ook niet meer bij de supermarkt maar gewoon bij de boer. Net zoals de melk!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.