Wandeltochten vs. hardloopwedstrijden

adgaegWandelen en hardlopen vind ik allebei heerlijk om te doen, en ik vind het ook erg leuk om georganiseerde tochten en hardloopwedstrijden mee te lopen. Maar wat is daar nou zo leuk aan? En wat is het leukst om te doen, georganiseerd wandelen of hardlopen?

Wat is er zo leuk aan georganiseerde wandeltochten?
* Je komt op plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen. Ik reis niet naar de andere kant van het land voor een wandeltocht hoor, maar zelfs in de buurt kom je met een vooraf bepaalde route op plaatsen die je zelf niet snel uitgezocht zou hebben. Er is zo veel moois te zien dicht bij huis.
* Je kunt mensen ontmoeten met dezelfde interesse. Ik wandel over het algemeen alleen, in die zin dat ik niet samen met iemand vertrek en vervolgens de hele tocht bij iemand blijf. Ik wil op mijn eigen tempo kunnen lopen en met niemand rekening hoeven houden. Maar een georganiseerde tocht loop je nooit alleen, je komt veel mensen tegen, en door de gedeelde interesse is er altijd wel gespreksstof.
* Je krijgt een medaille. Ja, ik ben eigenlijk wel een sucker voor een leuke herinnering aan een tocht.
* Het ontbreken van een wedstrijdelement. Het gaat niet om wie de snelste is, en daarom heb je alle tijd om de omgeving in je op te nemen en mooie foto’s te maken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor niet-georganiseerde wandeltochten.

En wat is er dan zo leuk aan hardloopwedstrijden?
* Het wedstrijdelement. Klinkt tegenstrijdig he? Maar daarom hou ik dus van allebei. Toen ik begon met hardlopen dacht ik dat ik alleen recreatief wilde lopen, maar na mijn eerste run kwam ik daar wel op terug. Ik heb niet de ambitie om te winnen, maar ik vind het wel leuk om te zien waar ik ben geëindigd ten opzichte van bijvoorbeeld leeftijdsgenoten. En rennen in een wedstrijd geeft echt wel een boost om iets meer te geven.
* Je krijgt een medaille. Zie hierboven.
* Publiek! Ik had niet gedacht dat dat zo’n verschil zou maken, maar publiek draagt je, geeft je energie, en dat voelt fantastisch.
* Het feestje er om heen. Een gezamenlijke warming-up, muziek, van de meeste hardloopwedstrijden wordt echt een feestje gemaakt. Hartstikke leuk vind ik.

En wat is nou het leukst?
Beide zijn zo leuk om hun eigen redenen. En natuurlijk zijn er ook wandeltochten met publiek en feestjes, en hardloopwedstrijden zonder. Maar echt kiezen kan ik niet, en dat ga ik dan ook niet doen. Ik hou het gewoon bij allebei.

4 gedachtes over “Wandeltochten vs. hardloopwedstrijden

  1. Wandeltochten heb ik nog nooit aan mee gedaan maar hardloopwedstrijden vind ik wel erg leuk! Ik heb alweer een tijdje niet gelopen (ivm de verhuizing), maar ik denk dat ik voor het voorjaar 2017 weer een leuk loopje ga uitzoeken 🙂

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.