Change the world: zwerfafval

10153200_632752283464493_639131935_nIk kan me er enorm aan ergeren: zwerfafval. Dat je ergens loopt in een prachtig bos en opeens een lege zak van een zekere fastfoodketen ziet liggen. Of dat je in de duinen loopt en plotseling een stapel lege bierblikjes ziet liggen. Storend vind ik dat. En bovendien is het natuurlijk ontzettend slecht voor het milieu. Weet je wel hoe lang het duurt voordat zoiets afbreekt?
Als kind wilde ik het liefst de hele dag met een vuilniszak rondlopen om alles op te ruimen en de natuur schoon te houden. Uiteindelijk heb ik dat nooit gedaan. Waarschijnlijk omdat ik leerde dat de troep van iemand anders vies is.
En ja, toen ik puber was heb ik ook een periode gehad dat ik te lui was om naar een prullenbak te lopen. Er waren ook bosjes toch? Ik stond daar toen helemaal niet bij stil. Daar ben ik zeker niet trots op. Gelukkig ging die periode ook al snel weer voorbij en ruimde ik mijn afval netjes op. Ik geloof niet dat ik veel in de struiken heb gegooid.
Ik vraag me wel eens af waarom mensen dat doen. Ik begrijp het niet. Is het gemakzucht, luiheid? Stoerdoenerij? Onwetendheid? Ik denk dat veel mensen die afval in de natuur gooien zich niet realiseren dat het jaren blijft liggen. Eerlijk is eerlijk, ik dacht ook altijd dat kauwgom wel af zou breken. Dat was mijn belangrijkste argument om mijn ‘puberperiode’ aan mezelf te verantwoorden. Maar nu blijkt dat kauwgom nog 20 jaar blijft liggen voordat het afbreekt. Voor een blikje duurt dat zelfs vijftig jaar.
Ik gooi al jaren niks meer op straat, en daar ben ik blij om. Ik heb spijt van de periode dat ik dat wel heb gedaan. Misschien toch maar eens met die vuilniszak op pad om het goed te maken.

Heb jij wel eens iets op straat gegooid?

9 gedachtes over “Change the world: zwerfafval

 1. Ik kan me er net als jij ook soms flink aan ergeren. Van huis uit ben ik opgevoed met: je hebt niet voor niets zakken in je broek, dus dan bewaar je het daar maar in totdat je een prullenbak tegenkomt. Ik vind het vaak pure gemakzucht van mensen die alles maar op straat gooien. Het enige waar ik me soms schuldig aan maak is een appelkroosje in de berm als we op de snelweg rijden, maar dat is redelijk onschuldig toch?

  Like

 2. Ik gooi nooit wat op straat, maar dat heb ik ook meegekregen in m’n opvoeding. Soms loop ik op straat en zie ik mensen gewoon wat op straat gooien terwijl er 2 meter verder een prullenbak staat. Echt nie te geloven!

  Like

 3. Ik heb ook zo’n hekel aan zwerf afval. Ik snap nooit waarom mensen zo iets doen, want je kan het toch even in een zakje of tasje doen en het later weggooien? Zo zonde..

  Like

 4. Toen ik een puber was, heb ik vast weleens gedaan uit gemakzucht ^^. Maar nu ben ik het helemaal met je eens, ik heb totaal geen begrip voor mensen die hun afval niet in een vuilnisbak willen dumpen.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.