Change the world: een dier is voor het leven!

10153200_632752283464493_639131935_nLief he, die kittens? Die puppy’s? En die jonge konijntjes die je vanuit de dierenwinkel aanstaren? Je hoort steeds vaker dat mensen zo’n schattig diertje in huis nemen in een impuls. Zich niet realiserend dat het groeit. En verzorging nodig heeft.
Het is ontzettend triest hoeveel dieren er gedumpt worden. Bij het asiel, of gewoon in een bos. Vroeger hebben we zelf een keer een konijntje gevonden in het bos. De doos waar ze in gedumpt was stond er nog bij. Ze bleek zwanger te zijn, waarschijnlijk kon de vorige eigenaar dat niet aan. Ze heeft bij ons een liefdevol thuis gehad, samen met de kindjes. Maar wat zou er gebeurd zijn als we haar niet hadden gevonden?
En het gebeurt ontzettend veel. Vakantie is te moeilijk. De hond mag niet mee, een pension kost geld, dus dan maar aan een boom. Vriend of vriendin is allergisch voor katten, dus er moet een manier zijn om van die ooit zo schattige kitten af te komen. Naar het asiel brengen kost geld, dus wordt het beestje gedumpt.
Vreselijk vind ik dat, ik kan me er echt ontzettend kwaad om maken. Zoiets doe je toch niet?
Toevallig las ik deze week een oproep. Vijf cavia’s moesten een nieuw huis hebben. Het kind wilde een puppy, en daarvoor moesten de cavia’s weg. Belachelijk. Begrijp me niet verkeerd, ik heb liever dat het zo gebeurd dan dat de arme beestjes ergens gedumpt worden, maar een beest ruil je niet zomaar in als het niet meer bevalt. Toch?

Doordat er niet altijd goed nagedacht wordt over het nemen van een huisdier zitten ook de asiels overvol met dieren die om wat voor reden dan ook niet meer gewenst zijn. Vaak zijn ze wat ouder, soms zijn ze uiterlijk niet perfect of hebben ze speciale zorg nodig. Toch zijn het over het algemeen hele lieve dieren. Helaas kijken mensen vaak in de eerste plaats naar het uiterlijk.
Zelf hebben we geen dieren uit het asiel. Ons eerste konijn hebben we gekocht van iemand die een nestje had. De tweede ook. Beide dieren zijn geen speciale raskonijnen. Het asiel hadden we op dat moment ook helemaal niet bij stilgestaan. Ons derde konijn hebben we juist ‘gered’ van het asiel: als niemand hem zou komen halen dan zou hij juist in het asiel terecht gekomen zijn.
De rest van de konijnen die we hebben zijn allemaal bij ons geboren. Mocht er nog een dier komen dan zou ik zeker het asiel overwegen.

Maar of je nou een huisdier uit het asiel haalt of ergens anders vandaan, denk er goed over na! Het is geen speelgoed wat je opzij kunt schuiven als het niet bevalt. Een dier is voor het leven.

Zou jij overwegen je nieuwe huisdier uit het asiel te halen?

16 gedachtes over “Change the world: een dier is voor het leven!

 1. Wij hebben twaalf jaar lang plezier gehad van een kat die we uit een asiel hebben gehaald. We wilden een jaar later een tweede gaan halen toen een vriendin een paar kittens over had. Die hebben we allebei in huis genomen.

  Van mijn man mag ik niet naar kijkdagen in het plaatselijke asiel, want hij weet dat ik dan ga zeuren om een huisdier dat wellicht niet past bij onze hond- die we wel bij een fokker vandaan hebben.

  Like

 2. Mijn twee katten komen allebei uit een asiel en daar heb ik echt geen moment spijt van gehad. Daarnaast heb ik een cavia en een konijn, die ik ook min of meer ‘gered’ heb van de dierenopvang.

  Ik weet nog niet of ik in de toekomst nog huisdieren aan zou schaffen (nu heb ik er genoeg, dus dat zie ik tegen die tijd wel), maar mocht ik een nieuw huisdieren overwegen dan is het asiel waarschijnlijk wel de eerste plek waar ik zou gaan kijken!

  Like

 3. Inderdaad! Mensen moeten ook niet kijken voor kittens, of puppy’s of wat dan ook. Die beestjes zijn dan wel verschrikkelijk schattig, maar remember, die beestjes groeien zo uit hun voegen en dan zijn ze niet zo schattig meer.

  Een huisdier is godverdomme geen voorwerp! Een huisdier is voor het leven, je bouwt er een band mee op, en zij met jou. Zij vertrouwen jou, omdat jij voor ze zorgt. Dan kun je ze gewoon niet dumpen. Dan kwets je ze. En al helemaal niet inruilen. Want dan ben je gewoon een gore aso.

  Mijn ouders hebben bijna alle huisdieren uit het asiel gehaald. Het laatste nestje dat we hadden stamde uit 2001, en de enige kat van dat nestje is inmiddels overleden. We hebben ook verlaten dieren uit het dierenziekenhuis vandaan, van een manege (een kat is daar gedumpt), van een paar kennissen, maar ook een heleboel uit het asiel, zoals ik net al zei. Ze hadden toen juist gekeken voor de oudere katten, die gebreken hadden.

  Mijn eigen kat is helaas begin dit jaar overleden. Maar hem had ik ook uit het asiel, en juist omdat hij zo onnozel oogde. Niemand wilde hem. Hij had een jaar in het asiel gezeten tot hij een baasje kreeg. Waar hij na een week alweer weg moest. Uiteindelijk heeft hij nog bijna een jaar in het asiel gezeten, tot ik en mijn ex langskwamen. Ik snap niet dat mensen hem niet wilden. Oké hij is oud, moest aan speciaal voer, en zag er lelijk uit, maar het karakter van het beest was geweldig! Want hij bleek uiteindelijk de perfecte binnen- en familiekat te zijn.

  Zo. Sorry voor de rant. ♥

  Like

 4. Goeie blog! Oor komt uit de konijnenopvang: daar achtergelaten door de vorige eigenaar die haar had mishandeld. Zo sneu. We hebben er twee jaar over gedaan om haar rustig te krijgen en haar te leren dat ze ons kon vertrouwen. Het is een dametje met pit, maar haar verleden zal ze nooit helemaal achter zich kunnen laten. En wat je zegt: weet waar je aan begint. Ons dametje is nu ruim acht jaar en ik hoop echt nog lang van haar te kunnen genieten, maar ik weet ook dat als zij komt te overlijden, ik geen nieuw konijn meer aanschaf. En ook daar kies ik heel bewust voor.

  Like

 5. Heel goed! Ik zou graag mijn huisdieren van het asiel halen, maar ik ben helaas allergisch voor honden en katten. Hamsters hebben ze (hier iig) bijna nooit bij het asiel, maar we kijken wel regelmatig op marktplaats naar afdankertjes. Vooral rond de feestdagen zijn dat er veel, kinderen krijgen een hamster van sinterklaas maar in Januari blijkt dan dat ze hem toch niet zo leuk vonden en dan hop, moet ie weg. Dat hadden wij vroeger niet moeten proberen, dan zorg je er ook maar voor zouden mijn ouders gezegd hebben. Iets met verantwoordelijkheid.

  Like

 6. “A dog is for life, not just for Christmas” las ik ooit op een bumpersticker. Helemaal mee eens! Wij hebben onze katten vroeger altijd uit het asiel gehaald en ze zijn tot hun dood bij ons gebleven. Onze kleinere huisdieren komen overigens wel bij de dierenwinkel of fokker vandaan, maar ik ben voornemens om die voortaan ook uit een opvang te halen.

  Like

 7. Het ligt eraan. Ons konijn was van een ‘per ongeluk’ nestje, niet uit het asiel, maar wel bewust ergens gehaald waar we wisten dat het konijntje heel hard een thuis nodig had. Katten gaat bij ons helaas niet (ik ben echt gi-gan-tisch allergisch 😦 ), maar als we op de begane grond wonen willen we ooit een hond. En kinderen. Als het lukt met die kinderen zou ik minder snel een hond uit een asiel kiezen. We hebben een tijd asiels in de gaten gehouden, maar het zijn regelmatig honden met een ‘verleden’, waardoor ze minder goed met kinderen samen kunnen. Dan zorg ik liever van pup af voor een hond, zodat ik weet wat voor ras ik in huis heb en zelf de hand heb in hoe zo’n dier wordt opgevoed.

  Like

 8. Zodra wij een huisdier kunnen nemen wil ik zeker een hond of een kat uit het asiel halen! Helaas mogen wij op dit moment geen huisdieren in ons huidige appartement 😦 Ik kan ook niet wachten tot we verhuizen (maar dat duurt helaas nog wel een jaar of 5 haha) zodat ik eindelijk een huisdier kan nemen 😀

  Like

 9. Zeer goed blog. Ik vind het ook verschrikkelijk hoe mensen soms met dieren overweg gaan en zomaar ineens dumpen omdat ze het niet meer aankunnen.

  Wij hebben zelf een echte raskat, een ragdoll. Deze kom je bijna niet in het asiel tegen, ze zijn namelijk ook nogal prijzig en hebben een bepaald karakter. We wouden een kater hebben en hebben ook zeker lang hierover nagedacht. We wonen namelijk midden in de stad en daarom is het best lastig om een buitenkat te nemen (drukke buurt). We hebben ook gekeken naar het karakter van de Ragdoll en dit is een kat die je eigenlijk beter binnen kan houden. Perfect voor ons dus! We zochten naar een asiel die een Ragdoll had, maar die kwamen we nooit tegen. Wel een fokker en daar kreeg je ook een stamboom en contract mee. Goed geregeld dus! We hadden eerst twee katers bij hun gehaald, echter overleed eentje helaas na minder dan een half jaar vanwege een FIP virus :(. Maar we zijn nog steeds ontzettend blij met onze kater, genaamd Link!

  Het is zeker goed om echt goed na te denken of je wel of geen huisdier wilt nemen en of je er ook echt wel voor kan zorgen! Neem geen overhaaste beslissingen, maar denk inderdaad eerst goed na. Zeer belangrijk :)!

  Like

 10. Wij hebben twee katten vanuit een nestje bij mijn ouders vandaan. Mijn ouders hadden bewust één van de katten nog niet laten helpen, zodat wij katten konden nemen uit een nestje van haar. Dat voelde fijn en vertrouwd. We wisten zo de exacte achtergrond van de beestjes. Maar als deze mogelijkheid er niet had geweest, dan hadden we zeker te weten bij het asiel gaan kijken. Ik vind het zo zielig hoe mensen zo’n arm beestje gewoon maar ergens dumpen. Ik zou het ook echt niet moeten zien, want ik denk niet dat ik dan vriendelijk kan blijven. En mijn huis zou dan vol zitten met opgevangen beestjes.

  Like

 11. Helemaal mee eens! Sommige mensen denken niet na bij de kosten en verzorging wat er bij een dier komt kijken. Wij hebben dit zelf wel gedaan en pas later een 2de kat aangeschaft, toen het kon. Het liefste zou ik hier 10 katten hebben lopen (ik hou van die beestjes) maar dat gaat gewoon niet qua plek, geld e.d… Dus dan houdt het op 😉

  Like

 12. Ik zou niet snel een huisdier kiezen, omdat ik nog veel wil doen en verhuizen etc. Maar als ik een huisdier kies dan zeker uit het asiel!

  Like

 13. Ik heb zelf een keer stage gelopen in een dierenasiel en er zitten gewoon super lieve dieren tussen waarvan je in godsnaam denkt hoe ze daar terecht zijn gekomen :c Erg sneu! Dus ja, ik zou best een dier uit het asiel willen halen en hem of haar een goed leven willen geven 🙂

  Like

 14. Wij hebben in het verleden ook verschillende katten uit het asiel gehaald. Dat was overigens niet bepaald een succes, maar dat is een ander verhaal. Ik ben het wel met je eens dat je niet voor de leut een dier neemt en dan weer wegdoet als het niet bevalt. Dat doe je met je kinderen toch ook niet?

  Like

 15. Heel even, en toen zwichtte ik voor dat schattige konijntje bij Intratuin. We zijn er nog steeds blij mee, net als met zijn vier voorgangers. Lid van de familie en zo.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.