Wandelen | Alleen op pad als vrouw, is dat niet eng?

Ik wandel regelmatig, en hoewel ik graag georganiseerde tochten loop ben ik ook vaak alleen. Kortere wandelingen maak ik vaak lekker in en om mijn eigen dorp, maar voor langere stukken loop ik ook wel eens buiten te bebouwde kom. Op Instagram zag ik laatst de vraag voorbij komen of dat niet eng is, als vrouw alleen.

Omdat ik zelf ook graag alleen wandel bleef ik even hangen en dacht ik er even over na. En het antwoord is nee. Eerlijk, het is misschien niet het allerverstandigste, maar ik denk daar gewoon niet zoveel over na. Ik ben niet bang uitgevallen, en nee, ik vind het niet eng om in mijn eentje op meer afgelegen plekken rond te lopen. In een drukke stad op een uitgaansavond voel ik me als vrouw een stuk onveiliger dan alleen in het bos.
Ik heb altijd mijn telefoon bij me, en mocht ik bijvoorbeeld vallen of een ander ongeval krijgen dan kan stuurt mijn Garmin mijn locatie naar een contactpersoon. Ook als ik bewusteloos zou zijn, als het goed is. Ik heb het gelukkig nog nooit meegemaakt. En enge gevaarlijke mannen, tja, die kunnen je ook te grazen nemen in het parkje 100 meter van je huis, of als je aan het wandelen bent met een vriendin. Daar weiger ik gewoon bang van te worden.
Gezelschap is leuk, maar ik vind het ook heerlijk om lekker alleen op pad te gaan. Even een moment voor mezelf, mijn hoofd leegmaken. Alleen mijn eigen gedachten om naar te luisteren. Wil je het ook, maar vind jij het wel eng? Misschien voel je je veiliger met deze tips:

♥ Een open deur misschien, maar laat iemand weten waar je heen gaat en hoe lang je weg denkt te blijven. Wees bereikbaar, en deel eventueel je locatie.
♥ Zorg dat je telefoon en/of smartwatch vol is. Maar ook dat is logisch natuurlijk.
♥ Als je een smartwatch met die optie hebt: stel een contactpersoon in voor noodgevallen.
♥ In Nederland heb je meestal niet zoveel te vrezen van het weer, maar ook hier kan het plotseling omslaan. Ik ben wel eens overvallen door een sneeuwbui, niet heel heftig, maar wel vervelend. Ook onweer kom je liever niet tegen, zeker niet in het bos. Bekijk de weersvoorspellingen en pas eventueel je route er op aan.
♥ Het zou niet nodig moeten zijn, zulke voorzorgsmaatregelen. Maar als het je een veiliger gevoel geeft, neem een spuitbus mee als alternatief voor pepperspray.
♥ En iets wat lawaai maakt. Niet per se om iemand te laten schrikken, maar ook handig om de aandacht te trekken als je door een blessure of ongeluk niet meer van je plek kunt komen. Of als je, ondanks de navigatiemogelijkheden van tegenwoordig, verdwaalt raakt.
♥ En zorg altijd voor voldoende drinken en eventueel eten.
♥ Vertrouw op je intuïtie. Voelt iets niet goed, doe het dan niet!

Wandel jij graag alleen, of neem je liever iemand mee?

Een gedachte over “Wandelen | Alleen op pad als vrouw, is dat niet eng?

Klets gezellig mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.