Waarom ik niet meedoe met ‘het grote borstkankerspel’

200px-pink_ribbon-svgIk denk dat iedereen die wel eens op Facebook zit ze wel kent: die vage, nietszeggende statussen die bij verschillende vrouwen voorbij komen. Het zou de nieuwsgierigheid van mannen moeten prikkelen en de aandacht moeten vestigen op borstkanker. Klinkt mooi toch? Maar ik doe er niet aan mee.

Er zijn in de loop van de jaren verschillende spellen ontstaan. Een hartje op je profiel, de kleur van je beha, een vage status, er is van alles in omloop. Een paar dagen geleden zag ik weer bij verschillende mensen een drankje op het profiel verschijnen. En al snel was het raak, ik kreeg het privébericht met de uitleg en de vraag of ik het alsjeblieft naar alle vrouwen in mijn lijst wil doorsturen. Ik heb vriendelijk bedankt.
Familielid A vecht al jaren tegen kanker. Een aantal gevechten heeft ze gewonnen, maar bij dit laatste gevecht gaat dat niet lukken. Een paar dagen geleden kreeg ik bericht dat ze niets meer voor haar konden doen. Voor haar laatste weken, of misschien maanden met een beetje geluk, ging ze naar huis. Ik had deze post al voor een groot deel in mijn concepten staan, maar vanmorgen kreeg ik het bericht dat ze al overleden is. Een fles champagne had haar niet kunnen helpen.
Familielid B had het gevecht al eerder verloren. Ze zou nooit meemaken dat haar kinderen volwassen worden. Ze had met liefde haar borsten willen laten verwijderen om nooit meer een beha te dragen als ze daarmee kon genezen. De kleur van jouw beha? Wat doet dat voor iemand met borstkanker?
En dan familielid C, een man met borstkanker. Ja, dat kan ook, hoewel het veel minder voor komt dan bij vrouwen. Ik heb dan ook nooit begrepen dat dit ‘spelletje’ alleen onder vrouwen rondgaat. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
Echt, geloof mij maar dat ik aandacht heb voor borstkanker. Maar niet door zulke stomme spelletjes. Ik ben als de dood dat ik de volgende ben.
Een hartje op je profiel helpt net zo min als een ‘like’ of een ‘amen’ bij een zielige foto.
De meeste mensen die met  (borst)kanker te maken hebben (gehad) kunnen dit spelletje ook helemaal niet waarderen. Het is vooral confronterend, en in plaats van extra aandacht creëert het vooral irritatie, of zelfs boosheid en verdriet. Ook kankerorganisaties ondersteunen deze actie helemaal niet.
Wil je echt aandacht en bewustwording creëren? Praat erover met mensen, of doneer voor onderzoek. Controleer regelmatig je eigen borsten, en neem contact op met de huisarts als er iets niet lijkt te kloppen. Dát zijn dingen die helpen.
Kanker is geen spelletje.

Hoe denk jij hierover?

(Overigens absoluut geen verwijt als je wel mee hebt gedaan, of het wel een goede actie vindt hoor. Ik respecteer iedereens mening hierin. En ja, ik heb zelf ook meegedaan, lang geleden toen het  nog nieuw was.)

9974

14 gedachtes over “Waarom ik niet meedoe met ‘het grote borstkankerspel’

 1. Ik ben het met je eens… net als de statussen die je moet delen als je tegen mishandeling bent, als je overleden kindjes wilt herdenken… Bij dat laatste h

  eb ik ook gehoord dat zoiets ook zeer pijnlijk én confronterend is voor ouders die een kindje hebben verloren. Wat ik vervelend vind is dat mensen bij weigering menen dat je dan spelbreker bent. Dat is nou net het punt: de dood, ziektes, mishandeling -> dat is geen spel of onderwerp voor een spel. Ik word er zelfs boos om. Net als gelijk vlaggen op je profielfoto delen als er een ramp gebeurd is… schrijf liever een persoonlijk bericht over je gevoel, je gedachtes denk ik dan. Want vaak zie je zo’n vlag op een profielfoto en dan vervolgens een tijdlijn vol shoptegoed, winacties en blije (aangeschoten) foto’s van het uitgaan… Dat maakt het medeleven nogal ongeloofwaardig.

  Like

 2. Ik ben het ook helemaal met je eens.
  Zoals Luna al opmerkt: ik vind al die ‘deel/like dit als je dit ook verschrikkelijk vindt’-dingen op facebook ontzettend vervelend. Het helpt niemand, even makkelijk op delen of de like-knop drukken, of een paar letters typen in een reactie en dan weer doorgaan alsof er niets aan de hand is. Bewustzijn creëer je zo niet, alleen een momentje dat iemand die zich niet bewust is van de echte impact zijn ding weer gedaan heeft, voor zijn eigen gevoel. En dan zijn ze ook nog zo gedaan, dat ze inderdaad het gevoel in je schoenen willen schuiven dat je een botte, ongevoelige hork bent als je niet meedoet. Brrrr

  Like

 3. Ik denk er net zo over, het is dan ook al jaren een HOAX eigenlijk en toch elk jaar weer… ik snap er niks van, ik zet er dan gewoon een link neer naar de site, en vraag mensen te doneren of iets anders te doen wat echt zin heeft.

  X

  Like

 4. Ik ben het helemaal met je eens; ik doe zelf ook niet mee aan dit soort ‘onzin’. Ik ken zelf meerdere mensen die kanker hebben gehad en er is nog niemand van hen beter geworden door het plaatsen van een like, vage statusupdate of wat dan ook. Als je zoiets doet om je medeleven of iets dergelijks te tonen, dan vraag ik me af waarom je niet bij de persoon in kwestie op bezoek gaat ofzo; dat lijkt me zinvoller dan iets op social media gooien…
  Uiteindelijk moet iedereen doen wat hij of zij zelf wil, maar ik ben stiekem toch wel blij dat het inmiddels al een flinke poos geleden is dat deze ‘spelletjes’ massaal rond mijn oren vlogen…

  Like

 5. Het probleem is dat iedereen zo verschillend is. Ik begrijp dat veel mensen geen boodschap hebben aan die statussen op Facebook, maar ik persoonlijk vind het wel lief dat mijn vrienden dit posten. Ze kunnen me niet helpen m’n kanker te verslaan, maar zo weet ik dat ze toch aan me denken. Ik kan er in ieder geval niet kwaad om zijn, want ze doen het met de beste bedoelingen. En of ik nu zo’n statussen lees of niet, ik word sowieso dagelijks met m’n kanker geconfronteerd. Als ik voor de spiegel sta en m’n kale kop zie of als ik me aankleed en de littekens zie waar eigenlijk mijn borsten horen te zijn. Dat kwetst mij meer dan een roze bh op Facebook.

  Like

  1. Fijn dat je reageert en ook een andere kant belicht. Vandaar ook mijn laatste regels, ik snap dat iedereen hier verschillend in is en ik heb er alle respect voor als mensen het wel een goede actie vinden. Dit geeft mijn eigen mening weer, en persoonlijk ken ik niemand die op wat voor manier dan ook met kanker te maken heeft die deze actie kan waarderen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die er ook niet zijn.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik doe ook nooit mee met zulke acties, in het begin vond ik het wel grappig, maar later werd het vooral vervelend. Het doet ook volgens mij niet echt wat, behalve irritatie opwekken. Plaatjes of teksten delen vind ik helemaal prima.

  Like

 7. Raar ‘spelletje’ ik heb (gelukkig) geen facebook. Word weleens raar daarop aangekeken maar mis het absoluut niet. Ik wist hier dan ook niks van, net zo min als andere awareness actie die er dus schijnbaar de ronde doen. Wat je zegt het helpt niks te voorkomen. Denk dat voorlichtingsspotjes op de tv meer impact hebben.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.