Gelezen: de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.
Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige man meemaakt. Memorabele momenten uit zijn eigen leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis passeren de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Toen ik de titel van het boek voor het eerst hoorde moest ik al even grinniken. Dat kon toch alleen maar een goed boek zijn?
Inmiddels heb ik hem uit en ik heb er inderdaad ontzettend van genoten. Regelmatig moest ik hardop lachen, waardoor Lief verbaasd achterom keek en zich afvroeg wat er nou zo grappig was.
Het verhaal in het heden wordt afgewisseld met stukjes uit het verleden van de hoofdpersoon, die in zijn leven veel historische figuren heeft leren kennen en regelmatig aan de dood wist te ontsnappen.
Het verhaal hangt aan elkaar van toevalligheden, waardoor het geheel wel erg vergezocht en ongeloofwaardig is, maar dat maakt het niet minder leuk om te lezen. Ik had van tevoren ook geen realistisch verhaal verwacht.
Minpuntje vond ik dat de stukken verhaal uit het verleden verderop in het boek wat langdradig werden. Ik merkte dat ik het heden-verhaal leuker vond om te lezen, hoewel de stukjes verleden ook leuk waren hoor.
Al met al een heerlijk humoristisch boek wat fijn weg leest. De droge humor, daar moet je wel van houden. Volgens mij is dit echt zo’n boek van uitersten, of je vindt het geweldig, of je vindt er helemaal niks aan. Ik zit in de eerste groep, ik ben benieuwd naar de andere boeken van deze schrijver.

Dit is geen gesponsorde post, met het schrijven van dit artikel verdien ik niets. Mocht je het boek willen bestellen zou ik het wel erg waarderen als je dit zou willen doen via één van de links in het artikel. Op die manier verdien ik een klein bedrag aan je aankoop, zonder dat het jou extra geld kost.

13 gedachtes over “Gelezen: de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson

  1. hahahaha ja je moet absoluut van droge humor houden inderdaad en al die toevalligheden en wie hij dan eventueel gediend heeft etc, zo fout als maar kan zijn soms, maar dat vergeef je die man toch, wist hij veel! whahahahaha

    En ook de langdradigheid ben ik met je eens op sommige momenten, en eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de verfilming die er al is…..

    X

    Like

Klets gezellig mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.