New in: Foamroller

Foamroller

Wie mij op Instagram volgt heeft hem al kunnen zien: sinds een paar weken ben ik in het bezit van een foamroller. Ik had er al een paar keer veel positiefs over gelezen, en toen een teamgenootje hem mee nam was ik om.
Een foamroller dus. Het is eigenlijk precies wat de naam al aangeeft: een rol van rubber. Je hebt hem in verschillende grofheden. Groftes? Gradaties van grofheid? Ehm… de één is grover dan de ander dus. Je hebt foamrollers die bijna glad zijn, foamrollers die veel uitsteeksels hebben en foamrollers die er tussenin zitten. En het helpt om zogenaamde triggerpoints, knopen en verklevingen in je lichaam, los te maken. Een soort massage dus.
Triggerpoints kunnen ontstaan door een verkeerde houding, blessures of door training. Spieren kunnen gaan samenkleven en daardoor ontstaan knopen. Door de foamroller kun je deze knopen aanpakken. Het zorgt voor een betere houding, maar helpt ook blessures te voorkomen en het schijnt er zelfs voor te zorgen dat cellulites minder wordt.
Foamrollen kan erg pijnlijk zijn, echt waar, maar aan de andere kant vind ik het ook erg fijn. Dat klinkt misschien een beetje sadistisch, ik denk dat het iets is wat je zelf moet voelen.
Als je het zelf probeert zul je ook merken dat sommige plekken gevoeliger zijn dan andere plekken. De gevoeligste plekken, daar zitten de meeste knopen.
Hartstikke leuk zoiets, maar wat kun je er nou verder mee? Hier vind je een compleet bestand met oefeningen die je voor verschillende spiergroepen kunt doen met de foamroller. Ik zou het je zelf niet beter kunnen uitleggen. En als je zo’n extra gevoelig punt hebt gevonden? Probeer die plek dan aan te houden voor een halve minuut, en herhaal dat drie keer. Zo pak je de knoop aan.
Of het echt helpt? Vooralsnog ben ik blessurevrij, maar of dat door het foamrollen komt is natuurlijk moeilijk te zeggen. Wel merk ik dat het steeds minder gevoelig wordt, wat zou betekenen dat de kwaliteit van mijn spieren verbetert. En dat is natuurlijk nooit verkeerd. Ik voel mijn spieren ontspannen na een rolsessie en bovendien word ik langzaamaan een beetje flexibeler.

Heb jij al eens een foamroller gebruikt?

21 gedachtes over “New in: Foamroller

 1. Dat klinkt als ideaal, maar ik zie dat het grond oefeningen zijn, en ik mag niet op de grond oefeningen doen van mijn fysio therapeut, dinsdag zie ik hem weer, zal hem er eens naar vragen, heb het ook nog niet in de sportzaal gezien. Als het jou helpt, is het alleen maar goed!

  Like

   1. Daar zijn mijn matrassen idd te zacht voor, ik heb fibromyalgie namelijk, dus doe ik alleen de dingen in overleg met mijn fysio therapeut en sport ik 2x per week bij hem in de zaal. 😉

    Like

 2. ik wil er ook heel erg graag 1, al regelmatig 1 in een winkelmandje gehad maar steeds weg geklikt…
  Heb altijd knopen bij mijn schouders, en kan best veel pijn verdragen maar bang dat het met foam rollen echt heel veel pijn doet.. Dat weerhoud me tot nu toe

  Like

 3. Ik ken de filmrollen niet! Ben heel benieuwd of het goed z’n werk doet. Minder Cellulites zou heel fijn zijn 😉

  Like

 4. Nog nooit, zelfs nog nooit van gehoord. Misschien moet ik het eens proberen, want ik zit hier en daar behoorlijk vast 😉 en een beetje minder cellulitis is altijd meegenomen…

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.