Review: Scrivener

531Dankzij het meedoen aan NaNoWriMo heb ontdekt dat er veel meer programma’s zijn om te schrijven, behalve het goede oude Word. Ik gebruikte altijd Word als ik schreef. Voor ieder verhaal had ik een aparte map, waarin ik weer verschillende documenten opsloeg met flarden van het verhaal, karakterbeschrijvingen, het daadwerkelijke verhaal, etc. Kortom, een georganiseerd chaosje.
Maar toen hoorde ik over schrijfprogramma’s. Huh? Ja, speciale programma’s die gericht zijn op het schrijven. Dat wilde ik natuurlijk wel eens proberen. Na wat rondvragen op het forum koos ik voor Scrivener, uit alle tips sprak deze me het meest aan. En nog beter: je mag hem dertig dagen gratis testen. Dus downloadde ik het programma.
IMG_3319Ik gebruik het nu een paar dagen, en ik vind het helemaal geweldig. In plaats van een document begin je met een ‘project’. Binnen dat project heb je de ruimte om hoofdstukken te schrijven, karakters uit te werken, plaatsen te beschrijven en er is ruimte voor bevindingen van eventuele onderzoeken en je kunt ook je losse flodders kwijt. Ben je bezig met het schrijven van een hoofdstuk maar schiet er opeens iets anders door je hoofd wat je wil opschrijven? Het is heel gemakkelijk om te schakelen tussen je hoofdstukken, de karakters, de plaatsen en je aantekeningen. Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen kopje, zoals je kunt zien. Je kunt natuurlijk ook aan één stuk door schrijven als je dat wil, maar dan valt juist de handigheid van het gemakkelijk kunnen schakelen weg.
In Scrivener kun je je project inrichten zoals jij dat wil.
Scrivener geeft ook een mooi overzicht van je statistieken. Hoeveel woorden heb je in totaal geschreven, hoeveel tekens, en uit hoeveel pagina’s zou het bestaan als het een boek zou worden? Je kunt ook een aantal woorden als doel instellen, voor het hele project of per schrijfsessie.

foto van literatureandlatte.com
foto van literatureandlatte.com

Je kunt zoveel projecten maken als je wil. Ik ben begonnen met één, om te kijken hoe het bevalt, maar ik vind het een heerlijk programma om in te schrijven. Ik ga zeker de volledige versie aanschaffen en de rest van mijn projecten er ook in zetten.
Ik vind het een echte aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met schrijven. En dan bedoel ik niet alleen boeken, ook voor het schrijven van bijvoorbeeld een scriptie lijkt het me heel geschikt.
Hier kun je alle mogelijkheden van Scrivener vinden, en als je wil kun je het programma aanschaffen.

Ken jij Scrivener al?

11 gedachtes over “Review: Scrivener

  1. Ik ken het al, vond het erg prettig werken. Maar …
    Daarna kon ik het kopen met flinke korting, omdat ik NaNoWriMo gewonnen had. Dat deed ik, maar na de 30 dagen probeertijd heb ik het programma nooit meer werkend gekregen, want: ‘de proefperiode is over’. Erg jammer, want na die 30 dagen gaf ik er geld aan uit, en kon ik er dus niets meer mee – en wat ik in Scrivener geschreven heb ben ik gewoon kwijt, end of story. =(

    Like

  2. Ik kende het nog niet, maar het lijkt me wel een heel fijn programma! Het is een droom van me om ooit een boek te schrijven. Maar die start…. ik weet gewoon niet zo goed hoe ik moet beginnen! Maar goed, dat komt ooit wel 🙂

    Like

  3. Ja, ik kende Scrivener al! In juli 2012 kon je, als winner van camp NaNoWriMo, korting krijgen op Scrivener. Ik kende het niet dus downloadde ik ook eerst de trail. Het beviel me best goed, maar ik heb uiteindelijk toch het programma maar niet aangeschaft. Ik schrijf namelijk het liefst met de hand en de dingen die ik uittyp, zijn vooral korte dingetjes die ik dan weer voor blogs bewaar. Toch heb ik daar soms best spijt van, want ik schrijf ook weleens aan langere verhalen en het is best wel irritant om te werken in losse Worddocumenten. Dus als ze ooit nog eens die actie bij NaNoWriMo hebben… 😉

    Like

Klets gezellig mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.