Borstkanker

Het zal niemand ontgaan zijn waarschijnlijk, Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten verwijderen vanwege een verhoogde kans op borstkanker. Een powervrouw die een erg dappere keuze heeft gemaakt. Borstkanker heeft natuurlijk vaker de aandacht, en ik ben me uiterst bewust van het bestaan ervan. En toch, dit bericht raakte me op de een of andere manier, terwijl ik helemaal niet echt iets heb met Angelina Jolie.
Borstkanker, vrouwenkiller nummer één. Iedereen kent denk ik wel iemand die borstkanker heeft (gehad). Ja, ik ook. Sterker nog, niet zomaar kennissen, familieleden. Gelukkig ben ik er niemand door kwijtgeraakt. Het beangstigd me wel eens. Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben natuurlijk, maar een bericht als dit triggert toch iets. Het zou mij kunnen overkomen, ergens mee rondlopen zonder dat ik dat weet. Erachter komen als het al bijna te laat is. Griezelig.
Natuurlijk doe ik mijn best om dat te voorkomen. Trouw controleer ik iedere maand mijn borsten. Maar wat als ik het niet goed doe? Er heeft tenslotte nooit iemand gecontroleerd op het controleren. Stel dat ik iets over het hoofd zie, omdat ik niet op de juiste manier check? Controleren schijnt sowieso lastiger te zijn met een grote cup.
Naar aanleiding van het bericht over Angelina Jolie ben ik eens gaan googlen. Wanneer heb je nou eigenlijk een verhoogde kans op borstkanker? Geloof me, het antwoord wil je niet weten. Maar ‘medisch googlen’ is iets wat je volgens mij sowieso beter niet kunt doen.
Misschien is het verstandig om gewoon eens een afspraak te maken met de huisarts. Gewoon voor de zekerheid. Als controle op de controle zeg maar. Om er op tijd bij te kunnen zijn als er iets aan de hand zou zijn. Misschien moet ik dat maar doen. Voor het geval dat. Omdat zulke berichtjes me toch wel een beetje beangstigen. Voor een moment dan. Even weer wakker worden, de aandacht erbij. Want het kan iedereen overkomen.

11 gedachtes over “Borstkanker

  1. Op zulke dingen kun je inderdaad beter niet googelen hè.. het maakt je volgens mij alleen maar meer angstig. Mijn oma is overleden aan de gevolgen van borst- en botkanker. Een paar jaar geleden voelde ik ook een knobbel in de borst en ben ik door de hele medische-malle-molen geweest, maar gelukkig was het goedaardig. Sindsdien voel controleer ik mij ook regelmatig op bobbeltjes en knobbeltjes… want net wat je zegt, het kan iedereen overkomen.

    liefs

    Like

  2. Medisch googlen moet je eigenlijk nooit doen, want ongeacht je zoektermen blijkt in 99% van de gevallen dat je iets heel ergs hebt en doodgaat.. Ik zocht een tijd geleden naar een verklaring voor een gek plekje op mijn been en het internet stelde vast dat ik aids moest hebben..

    Like

  3. Ik ga dus nu maar niet Googelen. Zo nu en dan doe ik dat wel eens bij een vreemd plekje ofzo, maar echt gelukkig word ik er nooit van dus ik laat het deze keer maar. Het spoort me in ieder geval wel aan om weer eens wat regelmatiger mijn borsten te checken. Want dat verzaak ik wel regelmatig…

    Like

  4. Wist dat helemaal niet van Angelina Jolie, haha. Maar ik lees dan ook alleen maar binnen- en buitenlands nieuws op nu.nl en geen achterklap of andere dingen.
    Zelf heb ik ook een keer een foto laten maken, bleken opgezwollen melkklieren te zijn, maar ik houd het goed in de gaten!!

    Like

  5. Ik vind het erg knap van Angelina Jolie dat ze het zo naar buiten brengt. Waarschijnlijk kan ze zo een voorbeeld zijn voor vele vrouwen. En inderdaad, je kunt niet vaak genoeg je eigen controleren!

    Like

  6. Medisch googelen is inderdaad niet handig, zoals iemand als zei is het 99% van de keren iets dodelijks en weet ik het wat. Een jaarlijkse complete check-up doen bij de huisarts is sowieso eigenlijk wel goed. Doe ik trouwens ook nooit want ik heb een hekel aan huisartsen. 80% van de keren zeiden ze bij mij: rust nemen en het komt wel goed.. Kan ik zelf ook wel bedenken 😛

    Heb zelf wel 2x borstontsteking gehad, dat voelt ook als een knobbel in je borst, maar erg pijnlijk en gevoelig. Huisarts zei dat het ontstoken melkklieren waren, dus mocht je wat voelen: niet gaan googelen, maar lekker naar de huisarts, die weet het toch beter als 90% van de mensen op het internet.

    Like

  7. Ik geloof niet dat ik iemand persoonlijk ken die borstkanker heeft (of heeft gehad), wel helaas mensen met diverse andere soorten kanker. Volgens mij zorgt dat er wel voor dat ik minder controleer dan ik waarschijnlijk zou moeten doen. Ik kan me wel voorstellen dat je toch net even wat vaker controleert wanneer je wel mensen kent die borstkanker hebben (of hebben gehad).
    Overigens zou ik gewoon een afspraak maken met de huisarts als je je onzeker voelt over je manier van controleren hoor; beter het zekere voor het onzekere nemen en ik kan me zo voorstellen dat je niet de enige bent die met een dergelijke vraag naar je huisarts gaat!

    Like

  8. Ik zou op dit soort dingen niet google… Voor je het weet maak je jezelf al helemaal bang met allerlei dingen…
    Ik zou als tip willen geven, maak je je ongerust ga naar de huisarts (je kan beter een keer te vaak gaan..) en vraag heb desnoods hoe je het beste je borsten kunt controleren (het is misschien gênant maar je bent vast niet de eerste die het vraagt).

    Like

Klets gezellig mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.